www.archive-info-2014.com » INFO » B » BERLIJNSEMUUR

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".

  Archived pages: 11 . Archive date: 2014-10.

 • Title: Berlijnse Muur informatie
  Descriptive info: .. links.. copyright.. colofon.. de Berlijnse Muur.. ontstaan van de tweedeling.. ontstaan van de Muur.. de Muur in de periode 1961-1989.. de Val van de Muur.. de Muur in het heden.. foto's.. de stad Berlijn.. De Berlijnse Muur.. Vrijwel iedere toerist die de Duitse hoofdstad Berlijn bezoekt kan geconfronteerd worden met de.. Berlijnse Muur.. De muur zelf is in de periode 1989-1991 voor het grootste deel gesloopt, maar wie goed kijkt ziet in de stad restanten van de muur.. Op sommige plekken zoals aan de Mühlenstrasse in Friedrichshain en de Niederkirchnerstrasse in Berlin-Mitte vind je nog redelijk grote delen van de muur.. Andere plekken waar je met de muur in aanraking komt is in toeristenwinkeltjes waar voor absurde bedragen brokstukjes van de muur verkocht worden en in het muurmuseum bij Checkpoint Charlie.. De Berlijnse Muur is hét symbool van de tweedeling van Duitsland in de tijd van de Koude Oorlog.. De 45,3 kilometer lange afscheiding heeft ruim 28 jaar lang de  ...   Muur.. zijn momenten uit de geschiedenis die ik als tiener bewust mee heb gemaakt.. In mijn jeugd werden de Sovjet-Unie en het hele Oostblok als een serieuze bedreiging gezien door velen.. Gevoed door de media en de politiek was er een enorme tweedeling ontstaan tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten.. Dit resulteerde in een wapenwedloop waarbij op het hoogtepunt er voldoende kernwapens opgesteld stonden om de aarde vele malen te vernietigen.. De Berlijnse Muur was enerzijds het symbool van de tweedeling, anderzijds droeg de val van de muur op 9 november 1989 toe aan het einde van de Koude Oorlog.. Voor de huidige generatie jongeren is de Koude Oorlog, de tweedeling en de Berlijnse Muur iets uit de geschiedenisboeken.. Uit een stukje fascinatie voor de muur is deze informatieve website over de Berlijnse Muur ontstaan.. De informatie is voor een groot deel gebaseerd op feiten, aangevuld met een deel persoonlijke beleving van de auteur na een bezoek aan.. Berlijn..

  Original link path: /
  Open archive

 • Title: handige websites
  Descriptive info: handige websites.. Op het internet is veel meer informatie terug te vinden over Berlijn, de Berlijnse Muur, de DDR, de Koude Oorlog, het Oostblok en de val van de Muur.. Hier een kleine selectie:.. Foto's en informatie over de Berlijnse Muur.. Berlijn informatie tips.. Handige tips, informatie en wetenswaardigheden over Berlijn.. Berlijn voor beginners.. Alles wat je moet weten voor een eerste bezoek aan Berlijn.. Berlijn bezienswaardigheden top 10.. De meest interessante bezienswaardigheden van Berlijn in  ...   Berlijn reisinformatie.. Praktische info en tips over Berlijn.. Berlijn startpagina.. Allerlei handige links naar Berlijn sites op één pagina.. Visit Berlin.. De officiële toeristische info site van de stad Berlijn.. Berlijn klimaat en weer.. Alles over het weer, de temperaturen en het klimaat van Berlijn.. Historiek van de Berlijnse Muur.. De geschiedenis van de Berlijnse Muur.. De Koude Oorlog.. De geschiedenis van de Koude Oorlog uitgelegd voor kinderen.. Alles over Duitsland.. Handig Duitsland portaal vol toeristische informatie..

  Original link path: /links.htm
  Open archive

 • Title: auteursrecht informatie (copyrights)
  Descriptive info: De foto's en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd.. Het is niet toegestaan om deze materialen te gebruiken op andere websites, digitale media of drukwerk zonder de nadrukkelijke toestemming van de eigenaar..

  Original link path: /copyright.htm
  Open archive
 •  

 • Title: colofon BerlijnseMuur.info
  Descriptive info: De website.. www.. berlijnsemuur.. info.. is gemaakt door reisjournalist.. Dimi.. 3.. Het doel van de website is om mensen te informeren over de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de rol van de Berlijnse Muur in het hedendaagse Berlijn.. Bij de samenstelling van de historische informatie is zoveel mogelijk research gedaan naar de historische feiten zoals ze op het moment van het maken van deze website bekend waren.. Mocht bepaalde informatie achteraf niet (helemaal) juist  ...   voor eventuele schade die opgelopen zou kunnen worden omdat derden mijn informatie gebruiken als basis voor een werkstuk, lezing of spreekbeurt.. De informatie op deze website wordt dan ook helemaal kosteloos en geheel vrijblijvend verstrekt.. dankwoord.. Speciale dank gaat uit naar Juf Mayke, die als ervaren geschiedenislerares de feiten in mijn verhalen heeft gecontroleerd op waarheid.. contact.. Wilt u contact opnemen met Dimi3? Dat kan via e-mail.. Het e-mail adres is.. dimi3.. nl.. at.. gmail.. com..

  Original link path: /colofon.htm
  Open archive

 • Title: De tweedeling van Berlijn (geschiedenis)
  Descriptive info: Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog bijna ten einde gekomen was besloten de geallieerden dat Duitsland na een overwinning op de nazi’s opgedeeld zou gaan worden in drie geallieerde bezettingszones.. De Britten, Amerikanen en Russen kregen ieder een deel toegewezen.. In een later stadium is daar ook een Franse bezettingszone aan toegevoegd.. De oude hoofdstad Berlijn, die geheel in de Sovjet-zone lag, is toen eveneens in vier stukken verdeeld.. Hiermee ontstond een enclave binnen de Sovjet-zone.. De intentie is altijd geweest om de eenheid van Duitsland intact te houden.. In 1948 kwam er echter een kink in de kabel toen de gebieden uit de Trizone (onder Frans, Brits en Amerikaans toezicht) de D-mark als valuta invoerden en de Sovjets in hun deel twee dagen later de Ostmark invoerde.. Op deze manier ontstond een economische tweedeling die bevestigde wat er eigenlijk al een jaar gaande was: de Sovjets hadden andere ideeën over de in te voeren grondwet dan de andere drie landen.. Na het invoeren van de D-mark werd door de Sovjets de toegangsroutes vanuit het westen naar Berlijn afgesloten..  ...   onder Amerikaanse, Britse en Franse controle behoorden.. In het meest oostelijke gebied, dat onder supervisie van de Sovjets stond, werd op 7 oktober 1949 de Duitse Democratische Republiek opgericht.. Deze tweedeling was typerend voor de verhoudingen tussen het kapitalistische en welvarende westen en de gesloten en socialistische Sovjet-Unie.. De koude oorlog nam een toevlucht en het ontstaan van het IJzeren Gordijn zorgde voor een verdere verdeeldheid die heel Europa in tweeën deelde.. In het westen had je de westerse landen die onder de invloedssfeer van het kapitalistische Amerika zaten.. De landen in het oosten van Europa vormden samen met de Sovjet-Unie het Oostblok, een gebied waar socialisme en communisme met harde hand regeerde.. De Duitse Democratische Republiek (DDR) behoorde tot het Oostblok, dat de landen militair via het Warschaupact met elkaar verbond.. Het westelijke deel van Berlijn was vanaf dat moment een kapitalistische enclave binnen het communistische Oostblok.. De twee delen van de stad ontwikkelden zich niet evenredig.. De economische groei en toename in welvaart verliepen in West-Berlijn in gestaag tempo terwijl Oost-Berlijn beduidend achter bleef op de rijke helft..

  Original link path: /tweedelingberlijn.htm
  Open archive

 • Title: De Berlijnse Muur - het begin van de Muur
  Descriptive info: ontstaan van de Berlijnse Muur.. De Sovjets gebruikten hun zone om het herstel van de eigen industrie in Rusland te bevorderen.. Dit kwam niet ten goede van de economie in het oosten van Berlijn.. Het scheefgroeien van de economische situatie tussen Oost-Duitsland en West-Duitsland zorgde ervoor dat steeds meer inwoners van de DDR naar het westen vluchtten.. Naar West-Duitsland reizen werd steeds lastiger omdat de communistische staat Oost-Duitsland steeds meer beperkingen invoerde aan het reizen van en naar oost-Duitsland.. Ditzelfde gold voor de andere Oostbloklanden die hun grenzen zowel op papier als fysiek steeds meer begonnen dicht te gooien.. Vooral jonge Oost-Duitsers, Tsjechen en Polen zagen in West-Berlijn een poort naar het vrije westen.. De Oost-Duitse autoriteiten begonnen al in een vroeg stadium beperkingen op te leggen aan het reizen tussen Oost- en West-Berlijn.. Al vanaf het begin van het opsplitsen van Berlijn in vier bezettingszones werden er afbakeningen tussen de vier zones aangebracht.. Het passeren van een zonegrens mocht alleen maar met toestemming.. In december 1946 begonnen de Sovjets grenspolitie in te zetten om het verkeer tussen hun zone en de andere zones te reguleren en controleren.. Met deze grenswacht werden ook vuurwapens langs de grens geïntroduceerd.. De bestuurlijke splitsing tussen de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) en de Duitse  ...   een strook van tien meter direct langs de grens werd zwaar bewapend bewaakt om ervoor te zorgen dat niemand naar het vrije westen kon vluchten.. In Berlijn was het reizen tussen Oost en West nog relatief eenvoudig.. Smokkelaars kochten zo hun goedkope goederen in Oost-Berlijn om die met dikke winst in West-Berlijn te kunnen verkopen en ontevreden burgers uit de DDR en andere Oostbloklanden zagen de zwakke grens in Berlijn als ideale mogelijkheid om het strenge communistische regime te kunnen ontvluchten.. Omdat de vluchtelingen vooral hoogopgeleide jonge mensen waren zou dit op langere termijn een bedreiging kunnen gaan vormen voor de economie van de Duitse Democratische Republiek.. De politieke leiders van Oost-Duitsland en de Sovjet-Unie, Walter Ulbricht en Nikita Chroesjtsjov, besloten in 1961 dan ook tot een zeer drastische maatregel.. De bouw van een muur rondom West-Berlijn moest gaan zorgen voor het stopzetten van al het ongewenste grensverkeer tussen West-Berlijn en het Oostblok.. In de nacht van zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus 1961 werd door de Oost-Duitsers begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur, een betonnen constructie van maar liefst 45,3 kilometer lang die West-Berlijn maar liefst 28 jaar fysiek zou gaan scheiden van Oost-Berlijn en de DDR.. met dank aan Wikipedia - (C).. GNU licentie..

  Original link path: /demuur.htm
  Open archive

 • Title: De Berlijnse Muur - periode 1961-1989
  Descriptive info: de Berlijnse Muur in de periode 1961-1989.. De bouw van de Berlijnse Muur begon in de nacht van 12 op 13 augustus 1961.. Dit is geheel op initiatief van de politieke leiders in Oost-Duitsland en de Sovjetunie geïnitieerd.. Vandaar dat de muur geheel op grondgebied van de DDR gebouwd is.. Op die manier kon men ook voorkomen dat de arbeiders die de muur moesten bouwen op het grondgebied van West-Berlijn konden komen.. Het bouwen van de 45,3 kilometer lange betonnen muur nam slechts enkele weken in beslag.. In totaal werden er zeven openingen in de muur gecreëerd, die dienstdeden als doorgangspost.. Reizen tussen West- en Oost-Berlijn werd echter zeer lastig, vooral de eerste jaren werd de  ...   het idee opgesloten te zijn.. De hoogte van maar liefst 3,6 meter en de zware bewaking langs de muur droeg hier uiteraard aan bij.. Gedurende de eerste jaren lukte het nog redelijk wat Oost-Berlijners om zwakke punten in en langs de Muur te vinden.. Via diverse manieren wist men toch naar West-Berlijn te vluchten.. De meeste pogingen bestonden uit het graven van tunnels, klimpogingen over de muur en klauterpartijen via huizen die vlak langs de grens stonden.. Grenswachten met de nadrukkelijke instructie “shoot to kill” moesten een extra hindernis vormen voor de mensen die de grens over wilden steken.. Binnen het bijna dertig jarige bestaan van de muur heeft dit geleid tot naar schatting tweehonderd doden..

  Original link path: /muur-periode-1961-1989.htm
  Open archive

 • Title: De Val van de Berlijnse Muur (9 november 1989)
  Descriptive info: de Val van de Berlijnse Muur (9 november 1989).. Al voor de daadwerkelijke val van de Muur op 9 november 1989 waren er signalen dat het communistische regime aan het wankelen was.. Politiek Sovjet-leider Michail Gorbatsjov was al sinds 1986 bezig met economische en politieke hervormingen binnen de Sovjet-Unie.. Onder zijn invloed kwamen er radicale veranderingen op gang binnen het communistische bolwerk.. Om te voorkomen dat de Sovjet-Unie in economische afgrond terecht zou komen heeft de toenmalige partijleider hervormingen doorgevoerd die zouden gaan leiden naar een normale markteconomie.. Deze perestrojka was ook een teken naar de andere Oostbloklanden dat het oude communistische tijdperk haar einde naderde.. Dat leidde op 4 juni 1989 tot de eerste vrije verkiezingen achter het IJzeren Gordijn.. Polen had de primeur om als eerste Oostblokland verkiezingen te houden met als gevolg dat de communistische partij flink afgerekend werd op de afgelopen decennia en een zwaar verlies moest incasseren.. Op 25 augustus was de installatie van de niet-communistische premier Tadeusz Mazowiecki een feit.. Daarna ging het hard met het val van het communistische Oostblok.. Op 23 augustus werd door Hongarije de grens met Oostenrijk weer opengezet.. Amper twee maanden later hief de Volksrepubliek Hongarije zichzelf op en werd het vervangen door de Republiek Hongarije.. Het tweede land achter het voormalige IJzeren Gordijn was  ...   er vanaf dat moment geen beperkingen meer om van Oost-Berlijn naar West-Berlijn en omgekeerd te reizen.. Die avond was de Muur niet direct geopend.. De grenswachten, het leger en de geheime dienst wisten niet hoe er nu gehandeld moest worden.. Pas om 23:52 uur ging de grensovergang Bornholmer Strasse als eerste daadwerkelijk open.. Er volgde toen een kettingreactie waarin alle grensposten open gingen en de Oost-Duitsers verbouwereerd naar West-Berlijn gingen.. In heel Berlijn kwam er een waar volksfeest op gang waarvan de beelden de hele wereld over gegaan zijn.. De muur werd niet meer bewaakt en bewoners begonnen de muur die ruim 28 jaar voor een scheiding tussen de twee stadsdelen gezorgd had af te breken.. Veel van de brokstukken zijn door mensen als souvenir meegenomen, ter herinnering aan de verdeling van de stad.. De Sovjet-Unie keek toe maar greep ook hier niet in.. Velen zien de Val van de Berlijnse Muur dan ook als de Val van het Oostblok.. In de maanden na deze gebeurtenis in Berlijn volgde er een periode waarin het ene na het andere communistische regime omviel.. In 1991 was de hereniging van Duitsland een feit.. Ook de toenmalige Sovjet-Unie hield op te bestaan.. Dit was op 25 december 1991.. Hiermee was een definitief einde gekomen aan het Oostblok-tijdperk en de Koude Oorlog..

  Original link path: /valvandeberlijnsemuur.htm
  Open archive

 • Title: De Berlijnse Muur in het heden
  Descriptive info: de Berlijnse Muur in het heden.. Na de Val van de Muur is de Berlijnse Muur vrijwel helemaal uit het straatbeeld van Berlijn verdwenen.. De grens die altijd zeer nadrukkelijk aanwezig is geweest verdween in de afgelopen decennia.. Op sommige plekken vind je nog stukken muur die intact zijn.. Op sommige plekken in Berlijn vind je kleine delen van de muur (een paar vierkante meter), die vaak niet eens meer op de oorspronkelijke plek staan maar op toeristisch interessante plekken staan.. East Side Gallery.. Het langste overgebleven stuk van de Muur vind je nu in Friedrichshain, aan de Mühlenstrasse.. Hier staat een stuk van maar liefst 1316 meter dat in 1990 beschilderd is 118 kunstenaars uit de hele wereld.. Door vandalisme in de jaren negentig van de vorige eeuw is een groot deel van de oorspronkelijk graffiti beschadigd geweest.. Sinds het jaar 2000 heeft men een groot deel van de kunstwerken hersteld.. Wie het officiële monument East Side Gallery bezoekt zal opvallen dat er een stuk uit de muur ontbreekt.. Dit deel met een lengte van 40 meter is in 2006 verplaatst naar een plekje tussen de Muur en rivier de Spree.. Daar staat het parallel aan de oorspronkelijke muur.. De reden van de verplaatsing is om een looproute tot stand te brengen tussen de rivier en O2 World, een grote overdekte Arena die 17.. 000 bezoekers kan ontvangen.. In tegenstelling tot veel andere delen van de Berlijnse Muur bestond de muurzone hier uit slechts één muur.. De buitenmuur was hier overbodig omdat de Spree een natuurlijke barrière vormde.. East Side Gallery en de opening naar de O2 Arena.. Een ander deel van de muur vind je in Berlin-Mitte.. Aan de Niederkircherstrasse staat een stuk buitenmuur.. Dit deel van de Muur staat net als de East Side Gallery  ...   vanwege de herinrichting van de Potsdamer Platz.. witte kruizen.. Om de mensen te herdenken die gesneuveld zijn tijdens vluchtpogingen van Oost-Berlijn naar West-Berlijn vind je in Berlijn nu witte kruizen met de namen van de slachtoffers en de sterfdatum.. Eén kruis is speciaal voor de onbekende slachtoffers die gevallen zijn.. witte kruizen in Berlijn.. Checkpoint Charlie.. Van de oorspronkelijke doorgangen tussen de Russische en de andere sectoren is er eentje die nu nog een belangrijke toeristische attractie vormt.. Checkpoint Charlie aan de Friedrichstrasse was de enige doorgang waar buitenlanders over de weg naar oost-Berlijn konden reizen.. Het oorspronkelijke checkpoint verdween in 1990.. Pas in 2000 herrees Checkpoint Charlie in Berlijn omdat op de lokatie waar destijds het wachthuisje heeft gestaan er een replica van het wachthuisje geplaatst werd.. Voor de zandzakken aan de noordzijde van het wachthuisje staan regelmatig verklede soldaten om, tegen betaling uiteraard, op de foto te gaan met toeristen.. museum.. Bij Checkpoint Charlie vind je het Museum Haus am Checkpoint Charlie, ook vaak het Mauermuseum genoemd.. Dit museum bestaat al sinds 1962, een jaar na de oprichting van de Berlijnse Muur.. Het museum laat tegenwoordig alles zien over de Berlijnse Muur en de vele ontsnappingspogingen die door de Oost-Duitsers uitgevoerd zijn.. In de bijbehorende winkel kun je boeken en andere souvenirs over de Muur aanschaffen.. Haus am Checkpoint Charlie.. souvenirs.. In heel Berlijn kun je souvenirs kopen die te maken hebben met de Berlijnse Muur.. T-shirts met de beschilderingen van East Side Gallery, bekers met het waarschuwingsbord dat je de Amerikaanse sector verlaat en grenswachtpetten zijn slechts enkele artikelen die je in Berlijn kunt kopen.. Populair als souvenir zijn brokstukjes van de oorspronkelijke muur.. Deze worden vooral in kunststof frames verkocht tegen bedragen waarmee dit het duurste puin ter wereld is.. stukje van de Berlijnse Muur..

  Original link path: /berlijnsemuur-nu.htm
  Open archive

 • Title: foto's van de Berlijnse Muur
  Descriptive info: foto's van de Berlijnse Muur.. Onderstaande foto's zijn in 2010 gemaakt in Berlijn:.. East Side Gallery aan de Mühlenstrasse.. vriendjes?.. toeristenwinkel aan de muur.. souvenirs van de muur kopen.. een Trabant bij de Berlijnse Muur.. en een Trabant die door de muur lijkt te komen.. bordje bij East Side Gallery.. Checkpoint Charlie vanaf Amerikaanse zijde.. Checkpoint Charlie vanaf Sovjetzijde met nepsoldaten.. het Muurmuseum.. een grenspaal met een stuk muur.. je verlaat de Amerikaanse sector.. Potsdamer Platz.. stempeltjes tegen betaling.. net echt ?!?.. DDR Souvenirs..

  Original link path: /fotos.htm
  Open archive

 • Title: Berlijn informatie
  Descriptive info: De stad Berlijn heeft voor veel mensen geen introductie nodig.. Jaarlijks bezoeken een kleine driehonderdduizend Nederlanders de hoofdstad van Duitsland.. Voor diegene die nog geen kennis heeft gemaakt met Berlijn en nieuwsgierig is naar wat de stad buiten de Muur te bieden heeft: ga kijken, want het is echt de moeite waard.. Berlijn is een stad met historie en toekomst.. Als je naar Berlijn reist dan kom je in een relatief veilige en schone grote stad terecht waar door de tijdelijke splitsing een aparte invulling ontstaan is van pleinen, straten en gebouwen.. Planologisch gezien lijkt Berlijn absoluut niet op de traditionele Europese hoofdsteden zoals Parijs, Wenen of Londen.. Op het internet vind je.. tal van websites.. die uitstekende informatie bieden over de stad Berlijn.. Ik zal niet proberen om site nummer zoveel te zijn die probeert alle highlights van de stad Berlijn weer te geven.. Voor uitgebreide Berlijn informatie kun je terecht.. op andere sites.. en in de gedetailleerde reisgidsen over Berlijn die je in de winkels kunt kopen.. Wel geef ik je mijn tips om Berlijn te bezoeken.. In het kort 10 redenen waarom Berlijn zo fantastisch is en niet mag ontbreken op je lijstje van bestemmingen voor een stedentrip:.. Curryworst.. Geen culinair hoogstandje, wel erg lekker is de curryworst de haar oorsprong in Berlijn vindt..  ...   de Quadriga.. IFA Berlijn.. Eens per jaar, aan het begin van de maand september, wordt in Berlijn de grootste elektronicabeurs voor consumenten gehouden: de IFA.. In de Berliner Messe kun je dan de nieuwste snufjes op het gebied van beeld, geluid en elektronica aanschouwen.. Rijksdagmuseum.. Velen vinden de wachtrij veel te lang, maar als je tijd hebt moet je de Reichstag bezoeken.. Je krijgt gratis toegang tot het dakterras en de indrukwekkende glazen koepel bovenop dit parlementsgebouw.. Gendarmenmarkt.. Niet alleen het mooiste plein van Berlijn, maar zelfs een van de mooiste pleinen van Duitsland met het concertgebouw, de Duitse Dom en de Franse Dom.. Heerlijk plekje om van een goede bak koffie of een biertje te genieten op een terras.. Stadsstranden.. Berlijn telt ongelooflijk veel stadsstranden langs rivier de Spree.. In de zomermaanden is het tijdens zwoele avonden heerlijk genieten hier in de strandstoelen genietend van een lekkere cocktail.. De stad zelf.. Berlijn is schoon, het autoverkeer is minder opgefokt dan in veel andere grote steden, de straten zijn vaak ruim opgezet, het centrum is goed te doen met het openbaar vervoer maar ook te voet.. eigenlijk heeft Berlijn alles in zich om gewoon lekker een weekendje te winkelen, eten en drinken.. Tip:.. Wil je een reis naar Berlijn maken?.. Vliegen naar Berlijn.. begint bij vlucht24.. nl..

  Original link path: /berlijn.htm
  Open archive •  


  Archived pages: 11